• Magyar
  • angol

MELLÉT VAGY COMBJÁT? 5+1 ÉRV AZ ISTENI CSIRKEHÚS FOGYASZTÁSA MELLETT

Oszd meg a bejegyzést másokkal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
chicken

Te is vágyakozva gondolsz egy jó kis csirkepaprikásra? Azonnal beindul a nyálelválasztásod, ha a forró, gőzölgő csirkehúslevesre, esetleg a boszorkányosan fűszerezett sült csirkecombra gondolsz? Most eláruljuk, miért nem kell megbánnod kulináris bűneidet, ha ezeket a mennyei fogásokat fogyasztod.

 

Magyarországon a csirkehús az egyik legnépszerűbb, illetve legelérhetőbb húsféleBár ára lassacskán vetekszik a sertéshúséval, fogyasztása mellett még mindig több a pro, mint a kontra érv.

 

A dzsungeltyúk már régóta kapirgál ezen a Földön

 

A mai csirkék ősének a fácánok egy roppant távoli rokonát, a bankiva tyúkot, más néven a dzsungeltyúkot tartják. Ez a szárnyas a Távol-Keleten – Malajzia, Vietnam, Indonézia – a mai napig megtalálható.

 

Más források szerint baromfiállományunk a bankiva és a gangekár tyúk keresztezésével született, ráadásul már i. e. 2000-ben is fel-felbukkant az indiai háztartásokban.

 

Amire viszont már konkrét bizonyítékunk van, azok az i. e. 600-ból származó babiloni eredetű fafaragványok, amik a sumérok csirke-háziasításáról tanúskodnak. Ebben az időben még főként a tojás miatt tartottak csirkét az emberek, és ez így is maradt évszázadokon át.

 

Meglepetés: a csirkehús finom!

 

A csirkehús fogyasztása igazán a II. világháború alatt terjedt el, amikor a táplálkozási szokások átalakultak. Ennek fő oka az lehetett, hogy a baromfik, így a csirke tartása is sokkal kevesebb erőfeszítést és (erőforrás)befektetést jelentett az olyan nagyobb vágóállatokénál, mint például a sertés, a szarvasmarha, a juh, vagy a bárány.

 

Ráadásul a csirke hamarabb éri el vágósúlyát, mint az előbb említett négylábúak. A hangsúly a gyors, olcsó és tápláló hús megteremtésén volt.

 

5+1 érv a csirkehús fogyasztása mellett

 

1. Fehérje, fehérje, fehérje

 

A csirke az egyik legismertebb fehérjeforrás, a vágóállatok közül a csirkehúsban található a legtöbb protein. Már 100 grammnyi csirkemellfilé fedezi egy felnőtt napi fehérjebevitelének több mint felét, összesen 21 grammot. Emiatt kedvelt étele a fogyókúrázóknak és a testépítőknek is.

 

2. Alacsony a zsírtartalma, de még az is hasznos

 

100 gramm csirkemell zsírtartalma mindösszesen 2,6 gramm, de még ez is főként telítetlen, vagyis jó zsírsav, így az emberi szervezet számára hasznos. Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha csirkebőrrel együtt kapjuk meg a húst a boltban vagy a hentesnél, esetleg az étteremben: távolítsuk el a bőrt a csirkehúsról, és máris nagy mértékben csökkentettük az étel amúgy sem magas zsírtartalmát.

 

3. Rengeteg vitamint tartalmaz

 

A fehérjén és a hasznos zsírokon kívül a csirke rendkívül gazdag még kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, cinkben és káliumban is. Ezzel a felsorolás még közel sem teljes, hiszen A, B3, B6, B12 és D-vitamin is bőséggel megtalálható a csirkehúsban, ahogy a szelén és niacin is.

 

4. A csirkehús okosít

 

A jó minőségű, sovány csirkehús ómega-3 és ómega-6 zsírsavat tartalmaz, így nem csak a hasunkat telíti, de az agyműködésünket is serkenti.

 

5. A csirkehús titkos gyógyító

 

A csirkehús tápanyag- és vitamintartalmának köszönhetően segít az időskori csontritkulás megelőzésében. A szelén az anyagcsere-folyamatok fenntartásában és az immunrendszer működésében játszik nagy szerepet. Az A-vitaminnak és származékainak hála pedig a szemünk világát óvhatjuk a csirkehússal, míg a niacin ápolja a bőrt. Nem mellesleg, ki ne tapasztalta volna már a csirkehúsleves gyógyító erejét, ha megfázott?

 

+1. A változatosság finoman gyönyörködtet

 

Viszonylag semleges íze és állaga miatt a csirkehús az egyik legváltozatosabban elkészíthető húsfélénk.

 

Levesekbe, sütve-főzve, markánsan vagy kevésbé dominánsan fűszerezve egyaránt isteni fogások készíthetők belőle, méghozzá gyorsan. Gondolj csak a csirkehúslevesre, a kakukkfüves sült csirkecombra, a paprikás csirkére, a Hortobágyi palacsintára, vagy a bakonyi csirkemellre, esetleg a nyarakat idéző csirkemell saslikra és töltött csirkecombra.

 

A változatosság nem csak gyönyörködtet, de jól is lakat.