• Magyar
  • angol

MA MILYEN HAL AKAD A HÁLÓDBA?

Oszd meg a bejegyzést másokkal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Halak

Nem úszod meg te sem: ha sokáig szeretnél élni, ráadásul egészségesen, neked is sokkal több halat kell fogyasztanod. Eláruljuk, hogy miért.

 

 

 

Unalomig ismételt formula, hogy együnk minél több halat, mert jót tesz az egészségünknek. És ahogy a borban, ebben is sok az igazság: a hal az egyik legegészségesebb húsféle, amiből még mindig fájóan keveset fogyasztunk. Pedig már heti 30 dkg halfogyasztás is jelentős hatással lehet mind a fizikai, mind a mentális egészségünkre.

 

Hallal edd magad egészségesre

 

Gondoltad volna, hogy a halban annyiféle ásványi anyag, vitamin, fehérje és zsírsav található, hogy régebben ebben az ételben látták az örök élet titkát? Összeszedtünk neked néhány érvet, hogy miért is gondolhatták ezt eleink.

 

10 érv a hal isteni eredetére:

1. Nagyon gazdag vitaminokban: főleg A, B2, B6, B12 és D vitaminokban.

2. Remek az ásványi anyag tartalma: fontos foszfor, fluor, szelén, vas, kálium, kalciumforrás.

3. Igen, az édesvízi halakban is van omega-3 zsírsav, ami nemcsak okosít, de a megtépázott idegeket is megnyugtatja. Főleg a busában és a pisztrángban található nagy mennyiségben.

4. Fehérjetartalma magas, akár a 15-20%-ot is elérheti.

5. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

6. A rendszeres halfogyasztók körében ötször kisebb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór.

7. A halzsírban oldódó vitaminjai (A, D) segítségével semlegesíti a szabadgyököket, amik a daganatos betegségek kialakulásához vezethetnek.

8. Véd az öregedéssel szemben.

9. A fogyókúrázok álma: könnyen emészthető, a szárazabb fajták kalóriatartalma nagyon alacsony, viszont a fehérjetartalma magas. Így abszolút beilleszthető a fogyókúrás étrendbe.

10. Isteni finom, és rendkívül változatosan elkészíthető húsféle.

 

Az eszkimók lebegjenek a szemed előtt

 

Az eszkimók egyik legfőbb tápláléka a hal, energiabevitelük minimum 4.2%-a halból, illetve tengeri herkentyűkből áll. Ennek köszönhetően az eszkimók körében szinte ismeretlennek számítanak az olyan betegségek, amik a szívvel vagy az érrendszerrel kapcsolatosak, hacsak nem valamilyen születési rendellenességről van szó.

 

Az étkezési szokásaik alapján náluk ugyanis biztos, hogy nem alakul ki magas koleszterinszint, vagy érszűkület. Mindez nem holmi mendemonda, hanem Jorn Dyerberg tudományos megfigyelésein alapuló tények, melyek során a grönlandi eszkimók táplálkozási szokásait vette górcső alá.

 

Lépj túl a rántott halon! Vannak ennél jobb fogások is…

 

Gyakorlatilag a népesség nagy része tisztában van vele, hogy miért kellene minél több halat fogyasztanunk, mégis sokakat az tart vissza tőle, hogy a rántott halon kívül nem igazán ismernek más ízletes alternatívát. Ami viszont lássuk be, egy idő után már elég unalmas fogásnak számít. És tegyük hozzá, hogy nem is ez a halételek legegészségesebb verziója.

 

Ennél jóval sokrétűbben is fel lehet használni a halféléket, például levesekbe, sütve-főzve, grillezve és párolva is. A kulináris kalandozások egyik csúcspontját jelentheti mondjuk a dunai halászlé is, ami már önmagában az éltető erőt jelentheti egy borús, téli napon.

 

Vagy említhetnénk a rácos pontyfilét is, ahol a pontyszeleteket hagymával, burgonyával, lecsóval és tejföllel meglocsolva sütik egybe. Igazán tartalmas és finom egytálételt kapunk így, nem igaz?

 

Ugyanakkor a dorozsmai molnárponty, és a túrós csuszával kínált halpaprikás mellett sem mehetünk el szó nélkül. Előbbit szintén lecsóval, és gombával gazdagítják, tejföllel sűrítve készítik tökéletesre, majd csuszatésztával tálalják.

 

halpaprikást pedig szalonnával megbolondítva, és a túró zamatával kiegészítve főzik mennyeien finomra. Amennyiben neked is beindult a nyálelválasztásod, akkor örülni fogsz e hírnek: ez a kiváló magyar étel Londonban is megkóstolható, több más fogással egyetemben. Szerencsére itt sem kell lemondanod a hazai ízekről.

 

Ha pedig te is a vonalaikra kicsit jobban ügyelők táborába tartozol, akkor bátran fogyaszthatod a párolt zöldséggel kísért roston sült halfilét, vagy ha némileg tartalmasabb köretre vágysz, akkor a petrezselymes burgonyával tálalt natúr halfilé is kiváló választás lehet. A lényeg úgyis a halon van.