• Magyar
  • angol

NEM CSAK A NYULAK KEDVENCE: NAGYÍTÓ ALATT A SÁRGARÉPA!

Oszd meg a bejegyzést másokkal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Sárgarépa

Akár sütöd, akár főzöd vagy párolod, a sárgarépával csak jót teszel magadnak. Amellett, hogy az íze isteni, olyan vitaminbombát juttatsz a szervezetedbe vele, amire csak nagyon kevés zöldség képes!

A sárgarépa az egyik alapzöldsége minden háztartásnak. Az esetek többségében főként levesbe főzve találkozhatunk vele, esetleg mártások kiegészítőjeként, saláták tartozékaként, répatortaként, netán préselve vagy nyersen fogyasztjuk el ezt a méltatlanul alábecsült zöldséget.

Ezek a leggyakoribb fogyasztási módjai a sárgarépának, pedig izgalmas fűszerezéssel nem csak isteni ételeket rittyenthetünk belőle, de vitamintartalma miatt még az egészségünknek is nagyon jót tehetünk ezzel a zöldséggel.

Nem a nyuszi hozta, mégis meghonosodott

A sárgarépa egy igazi történelmi potyautas. Nyugat-Ázsiából származik, egész pontosan Afganisztán és Irán területéről kelt útra a VIII. század környékén, hogy aztán a mórok közvetítésével jusson el az Ibériai-félszigetre. Innen aztán az évszázadok alatt meghódította előbb Észak-Európát, majd a kontinens maradék része is szép lassan behódolt a répának.

Első európai írásos emlékünk a sárgarépáról a XII. században lelhető fel, amikor is egy andalúziai arab tudós – mellékállásban földműves – Ibn al-’Awwam művében, a „Könyv a mezőgazdaságról” című alkotásában már említi az akkor még piros, és sárga színű zöldségeket. Magyarországon először Lippay János emlékezett meg a sárgarépáról, néhány évszázaddal később, 1664-ben.

A hollandoknak köszönhetjük a narancssárgát

A sárgarépa ma ismert narancssárga színét holland kertészek érték el fajtanemesítéssel a XVII. században. Úgy tűnik Hollandiában régről eredő vonzalom él a narancssárga szín iránt: előbb a sárgarépa, aztán a nemzeti válogatott focimeze lett narancssárga.

Mindenesetre Ázsiában még ma is ismerik és szeretik a répa színkavalkádját: termesztenek piros, fehér, sárga, és lila színű répákat is, időnként hazai piacokon is találkozni velük, bár áruk magasabb a már megszokott narancssárga répáénál.

Bombázd magad sárgarépa-vitaminnal

Ami a sárgarépa non plus ultrája: egész évben beszerezhető, ráadásul azon kevés zöldségfélék egyike, ami főzve táplálóbb, mint nyersen fogyasztva. Ennek oka abban keresendő, hogy a vastag sejtfalak miatt a szervezet a répában található béta-karotinnak csak 25%-át tudja hasznosítani. Ezzel szemben, ha megfőzöd a sárgarépát, akkor a sejtfalak károsodása, illetve az ételben lévő zsír miatt a benne lévő béta-karotin már több mint 50%-a hasznosulhat.

A sárgarépa vitaminjai:

  • A-, B-, C-, E-, és K-vitamin forrás

  • ezen kívül tartalmaz még: káliumot, magnéziumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, vasat, krómot és sót is.

  • magas az élelmi-rost tartalma,

  • a benne lévő béta-karotint A-vitaminná alakul.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy miért hasznos ez a rengeteg vitamin…

10 érv, a sárgarépa-fogyasztás mellett:

  • magas rosttartalma elősegíti a belek tisztulását, a lerakódott salakanyagok eltávolítását,

  • a sárgarépában lévő A-vitaminnal megelőzhető a farkasvakság,

  • gyerekkorban segíti a csontozat és a fogazat fejlődését, többek között ezért tartalmaz sárgarépát a legtöbb bébiétel is,

  • csökkenti az agyvérzés, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát,

  • már 20 dkg sárgarépa elfogyasztásával 11%-kal csökkenthető a vér koleszterinszintje,

  • javítja a keringést, segíti a máj- illetve veseműködést,

  • bőrproblémákra különösen ajánlott, a répalé például kifejezetten hasznos a pattanásokra, a ráncok és a pigmentfoltok kialakulása, illetve terjedése ellen,

  • erősíti, növeli és fényesebbé teszi a hajat, késlelteti az őszülést,

  • terhesség alatt különösen ajánlott a sárgarépa fogyasztása, mert elősegíti a magzat fejlődését, csökkenti a vetélés és a fertőzések kockázatát, valamint az anya tejelválasztásában is szerepet játszik,

  • immunerősítő hatású.