Akár sütöd, akár főzöd vagy párolod, a sárgarépával csak jót teszel magadnak. Amellett, hogy az íze isteni, olyan vitaminbombát juttatsz a szervezetedbe vele, amire csak nagyon kevés zöldség képes!
A sárgarépa az egyik alapzöldsége minden háztartásnak. Az esetek többségében főként levesbe főzve találkozhatunk vele, esetleg mártások kiegészítőjeként, saláták tartozékaként, répatortaként, netán préselve vagy nyersen fogyasztjuk el ezt a méltatlanul alábecsült zöldséget.
Ezek a leggyakoribb fogyasztási módjai a sárgarépának, pedig izgalmas fűszerezéssel nem csak isteni ételeket rittyenthetünk belőle, de vitamintartalma miatt még az egészségünknek is nagyon jót tehetünk ezzel a zöldséggel.
Nem a nyuszi hozta, mégis meghonosodott
A sárgarépa egy igazi történelmi potyautas. Nyugat-Ázsiából származik, egész pontosan Afganisztán és Irán területéről kelt útra a VIII. század környékén, hogy aztán a mórok közvetítésével jusson el az Ibériai-félszigetre. Innen aztán az évszázadok alatt meghódította előbb Észak-Európát, majd a kontinens maradék része is szép lassan behódolt a répának.
Első európai írásos emlékünk a sárgarépáról a XII. században lelhető fel, amikor is egy andalúziai arab tudós – mellékállásban földműves – Ibn al-’Awwam művében, a „Könyv a mezőgazdaságról” című alkotásában már említi az akkor még piros, és sárga színű zöldségeket. Magyarországon először Lippay János emlékezett meg a sárgarépáról, néhány évszázaddal később, 1664-ben.
A hollandoknak köszönhetjük a narancssárgát
A sárgarépa ma ismert narancssárga színét holland kertészek érték el fajtanemesítéssel a XVII. században. Úgy tűnik Hollandiában régről eredő vonzalom él a narancssárga szín iránt: előbb a sárgarépa, aztán a nemzeti válogatott focimeze lett narancssárga.
Mindenesetre Ázsiában még ma is ismerik és szeretik a répa színkavalkádját: termesztenek piros, fehér, sárga, és lila színű répákat is, időnként hazai piacokon is találkozni velük, bár áruk magasabb a már megszokott narancssárga répáénál.
Bombázd magad sárgarépa-vitaminnal
Ami a sárgarépa non plus ultrája: egész évben beszerezhető, ráadásul azon kevés zöldségfélék egyike, ami főzve táplálóbb, mint nyersen fogyasztva. Ennek oka abban keresendő, hogy a vastag sejtfalak miatt a szervezet a répában található béta-karotinnak csak 25%-át tudja hasznosítani. Ezzel szemben, ha megfőzöd a sárgarépát, akkor a sejtfalak károsodása, illetve az ételben lévő zsír miatt a benne lévő béta-karotin már több mint 50%-a hasznosulhat.
A sárgarépa vitaminjai:
A-, B-, C-, E-, és K-vitamin forrás
ezen kívül tartalmaz még: káliumot, magnéziumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, vasat, krómot és sót is.
magas az élelmi-rost tartalma,
a benne lévő béta-karotint A-vitaminná alakul.
Ha kíváncsi vagy rá, hogy miért hasznos ez a rengeteg vitamin…
10 érv, a sárgarépa-fogyasztás mellett:
magas rosttartalma elősegíti a belek tisztulását, a lerakódott salakanyagok eltávolítását,
a sárgarépában lévő A-vitaminnal megelőzhető a farkasvakság,
gyerekkorban segíti a csontozat és a fogazat fejlődését, többek között ezért tartalmaz sárgarépát a legtöbb bébiétel is,
csökkenti az agyvérzés, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát,
már 20 dkg sárgarépa elfogyasztásával 11%-kal csökkenthető a vér koleszterinszintje,
javítja a keringést, segíti a máj- illetve veseműködést,
bőrproblémákra különösen ajánlott, a répalé például kifejezetten hasznos a pattanásokra, a ráncok és a pigmentfoltok kialakulása, illetve terjedése ellen,
erősíti, növeli és fényesebbé teszi a hajat, késlelteti az őszülést,
terhesség alatt különösen ajánlott a sárgarépa fogyasztása, mert elősegíti a magzat fejlődését, csökkenti a vetélés és a fertőzések kockázatát, valamint az anya tejelválasztásában is szerepet játszik,
immunerősítő hatású.